Toen de ST5 in, ons bezit kwam was hij al ruim 40 jaar omgebouwd naar een kajuitsschouw. De visser, Willem Zwaan, heeft de ST5 gelijk nadat hij was gestopt met vissen om laten bouwen naar een kajuitsschouw om hem zo meer geschikt te maken voor recreatief gebruik. Er gaat een riante hoekbank in, een keukentje, afgesloten toilet en bedden voorin om met een gezin te kunnen slapen. Uiteraard allemaal erg praktisch, maar niet zoals de bouwers het in de jaren dertig hadden bedoeld.  Wij hebben uiteindelijk de beslissing genomen om hem weer helemaal terug te restaureren naar origineel. 

 

 

Oud hout en oud ijzer

De mast, een behoorlijk oude, Amerikaanse grenen paal staat tot dusver altijd fier omhoog op onze zeeschouw. Wij kennen niemand meer die deze paal erop gezet heeft en we weten de leeftijd daardoor niet. Hij zal in ieder geval van voor 1965 zijn. Een mogelijkheid zou zijn dat deze paal er al op stond toen de ST 5 nog als vissersschip diende, of gezien hij wel wat aan de kleine kant is, van een andere vissermansschouw komt.

Lees meer »

Keuzes, vieze handen of nog viezere handen..

Een roef eraf slopen is best ingrijpend voor mensen die dat nog nooit eerder gedaan hebben. Dus toen we een dikke week geleden een leuk aanbod kregen om de roef er af te laten halen, waren we erg geneigd om het te laten doen. We zouden hem leeg halen, wegbrengen en roefloos weer retour varen...

Lees meer »

Mooi kaal is niet lelijk

Vandaag was de eerste grote sloopdag. Mijn vader Ruud werd weer opgetrommeld nadat hij wekenlang verlof had gehad van het klussen op de Staveren 5. Het is vandaag vrijdag 16 augustus 9.00u en we rijden richting het zonnige Lauwersoog.

Lees meer »

Een cadeautje uitpakken

Jeroen is er niet de man naar om rustig iets af te wachten, maar werkt altijd snel, zonder plan. Als hij eenmaal iets in zijn hoofd heeft, moet alles ervoor wijken. Project Huts, op de puts vraagt iets meer rust, aandacht. Bovendien eis ik toch wel dat ik in alles betrokken wordt. Ik herinner me nog zeer goed hoe ik, zwanger van onze eerste, thuis kwam van een gezellige middag shoppen met mijn moeder, om Jeroen aan te treffen in de woonkamer van ons prachtige oude arbeidershuisje. 

Lees meer »

Huts op de puts

‘Huts, a niffo, doe normaal....’ Vanuit het vooronder klinkt muziek. Het al van jeugdheldin Pippi Langkous bekende ‘huts’ klinkt zachtjes door de kajuit. 

Lees meer »