Mooi kaal is niet lelijk

Gepubliceerd op 18 augustus 2019 om 00:13

Vandaag was de eerste grote sloopdag. Mijn vader Ruud werd weer opgetrommeld nadat hij wekenlang verlof had gehad van het klussen op de Staveren 5. Het is vandaag vrijdag 16 augustus 9.00u en we rijden richting het zonnige Lauwersoog.

Tijdens de autorit naar Lauwersoog heb ik hem even bijgepraat over de plannen, over het tijdspad en de wijze waarop we de verbouwing willen gaan vormgeven. Uiteraard kwam ook het onderwerp 'kapitaalvernietiging' onder de aandacht. Kapitaalvernietiging? Jazeker. De afgelopen jaren hebben we de binnenzijde helemaal opgeknapt, de bakboordzijde van de kajuit is in zijn geheel vervangen, nieuwe koelkast, spoelbak en kastjes en de gehele hut is van binnen geverfd. En als klap op de vuurpijl is er afgelopen voorjaar een nieuwe houten vloer door de hele kajuit en in het vooronder gelegd......... En dat gaat er nu allemaal uit.

Aangekomen in Lauwersoog zijn we gelijk gestart met breken. Tijdens het slopen wordt regelmatig, vooral door mijn vader, gezegd: "Goh, hier heeft iemand veel werk aan gehad om het erin te zetten". Vaak duidend op wat ik er zelf in heb getimmerd... Ik heb altijd een stille hoop spannende dingen te vinden, zoals geld, oude kranten of andere schatten.. Helaas alleen een dubbeltje uit 1991, maar wat we wel vinden is een behoorlijk strakke binnenzijde van de boot en dat geeft gelijk zicht op hoe groot de kuip zal worden. Het geeft gelijk meer een totaalplaatje en mijn twijfels over of de hele ombouw wel een goed plan was, wordt gereduceerd tot een minimum.

Uiteraard zat er ook een tegenvaller(tje) aan te komen. Het deurtje naar de roef is in het verleden ongeveer vijfentwintig centimeter verplaatst richting het midden. Hierdoor is een gat van ruim een meter hoog en 25 cm breed ontstaan die ik zal moeten dichtlassen. Nu is dat niet het grootste probleem, om daar te kunnen lassen of werken moet het toilet in het vooronder eruit. En het was nog zo de bedoeling om pas in het vooronder te gaan breken als de kuip af zou zijn. Dus waarschijnlijk zal ik mijn belofte aan Hanneke om niet 'overal even te willen kijken wat er onder of achter zit', niet helemaal kunnen waarmaken ;-) 

Morgen komt Hanneke kijken, meehelpen en vooral beslissen over hoe verder.

Reactie plaatsen

Reacties

FilmFabriek Groningen
5 jaar geleden

sic transit gloria!

maar ook

labor omnia vincit!

E.C De Beurs
5 jaar geleden

Ahum...
De logica ontgaat me even...
Waarom sloop je een roef, waarin iedereen sta-hoogte heeft eraf...

Luuk Knol
5 jaar geleden

Ook mij ontgaat de logica. Even verbaasd waren wij toen wij onze ooit prachtige Pluut terug zagen zonder de mooie houten roef, en omgebouwd tot visserman.