Oud hout en oud ijzer

Gepubliceerd op 24 augustus 2019 om 23:58

De mast, een behoorlijk oude, Amerikaanse grenen paal staat tot dusver altijd fier omhoog op onze zeeschouw. Wij kennen niemand meer die deze paal erop gezet heeft en we weten de leeftijd daardoor niet. Hij zal in ieder geval van voor 1965 zijn. Een mogelijkheid zou zijn dat deze paal er al op stond toen de ST 5 nog als vissersschip diende, of gezien hij wel wat aan de kleine kant is, van een andere vissermansschouw komt.

Nadat de ST 5 is omgebouwd naar kajuitschouw is de mast bovendeks gekomen zodat deze strijkbaar is. De mastkoker is op het originele 'gat' gelast en benedendeks is er een paal tussen de mastkoker en het mastspoor gezet ter ondersteuning. Een wens voor de toekomst is om weer een doorgestoken mast te plaatsen.

Een echte inspectie hadden we in de mast en het mastbeslag nog nooit echt uitgevoerd en we waren dan ook erg benieuwd naar wat we zouden aantreffen na verwijdering van het beslag. 

Op de laatste echte vrije dag van de vakantie samen met Gijs naar Lauwersoog om het beslag van de mast te verwijderen en de zwart geverfde top te inspecteren. 

Het mastbeslag in deze mast zat vast door middel van klinken. Met enige hulp van onze altijd behulpzame havenmeester de gesmede klinken en ogen uitgeboord en uit de mast geslagen. De ringen moesten we doorslijpen, deze zaten zo ongelooflijk vast geklemd dat er geen beweging in te krijgen was. Achteraf bleken de ringen door de roest vastgedrukt. Zoals zichtbaar op de foto's zijn we in ieder geval niet te vroeg geweest met het verwijderen en vervangen van het mastbeslag. 

Nu nog iemand vinden die dit mastbeslag voor ons kan namaken. Mocht er iemand zijn die dit wil maken in ruil voor een dag varen / zeilen / droogvallen met zijn of haar gezin of vrienden, neem dan vooral contact op!

Reactie plaatsen

Reacties

FilmFabriekGroningen
5 jaar geleden

je schrijft je blogs sneller dan God ze kan lezen! (een variant op de beroemde uitspraak van de dichter Adriaan Roland Holst over de helaas niet meer gelezen romanschrijver Simon Vestdijk. Je bent een schrijver, Hanneke! en dan nog een die handig is bij het klussen! ik wist het altijd wel (dikke knipoog hier!) groet!