Zwaarden

Gepubliceerd op 11 november 2019 om 21:30

Aan de ST5 hangen ook zwaarden, twee om precies te zijn. Een links en een rechts....De meeste zwaarden zijn gemaakt van eiken of een andere soort hardhout. Die van de ST5 zijn gemaakt van Amerikaans grenen. Mensen die zeggen dat grenen niet duurzaam genoeg is zouden eens een kijkje moeten komen nemen. De zwaarden zijn van ongeveer 1965 (misschien nog wel ouder) en zijn nog in een redelijk tot goede staat. Ze hebben in ieder geval een verse laag (lijn)olie nodig. Twee jaar geleden hadden we ze al kaal gehaald en opnieuw voorzien van een flink aantal lagen blanke lak. Het resultaat, zoals altijd met blanke lak, was na een paar maanden bedroevend. Blazen, dof en bij elke beschadiging liet de lak los. Toegegeven, we zijn niet zuinig op de zwaarden, zijn niet bang voor een kras of een beuk en we gebruiken geen speciale condooms die je op sommige bootjes overal omheen ziet zitten. 

Maar zoals we eigenlijk bijna alles in de lijnolie smeren, zullen ook de zwaarden in olie gezet worden. Echter wel na enige reparaties. Dus eerst kaalhalen, krabber en föhn in de aanslag en krabben maar. Van het linker zwaard is een uiteinde slecht en midden op het zwaard zit een zwarte, vochtige plek.  

Deze plek tot op het droge, niet aangetaste hout uitgefreesd en met bruislijm een nieuw stuk ingelijmd. Ik heb het mezelf hier enigszins makkelijk gemaakt door niet schuin te verlijmen. De reden hiervoor is dat dit een plankje in het bestaande zwaard is gelijmd en dus aan vijf zijden verlijmd is. 

Aan het uiteinde van het linker zwaard zat ook een zwarte vochtige plek. Ook deze plek tot op het droge, niet aangetaste hout uitgefreesd en voorzien van een nieuw stuk hout. Ook hier dezelfde lijmmethode gebruikt. Daarna alles met een klein (Davids)schaafje weer in model gebracht. De zwaarden daarna in een flink dikke laag lijnoliebeits gezet. Er moet, als de lijnolie (met siccatief) goed is uitgedroogd, uiteraard nog een wit vlak op. Ook deze verf zal op lijnoliebasis zijn. De tijd zal het leren hoe lang het zal houden.

Het rechterzwaard moet eerst even geduld hebben, die komt later in de winter aan de beurt.

start verven zwaard
Afplakken zwaard

Reactie plaatsen

Reacties

Els
5 jaar geleden

Jeroen, wat een klus. Zal veel voldoening geven dat je dit allemaal kan klaren. Heb je een binnenplek om de zwaarden aan te pakken? Welk zwaard was er het slechtste aan toe? Stuurboord of bakboord zwaard? Te verklaren door ligging tov zon of schaduw. Succes met alles. Volg jullie nog jeugdige moed met nieuwsgierigheid.

Jeroen
5 jaar geleden

Hoi Els, Dit is het linker zwaard. De lak op dit zwaard heeft het langer volgehouden dan die op de zonkant. Het rechter zwaard heb ik nog niet heel erg goed bekeken, maar volgens mij is dit de slechtste.
Groeten Jeroen

Gerard Dekker
2 jaar geleden

Mooi resultaat. Welk merk en merk lijnoliebeits heb je gebruikt voor de zwaarden en welke voor de witte banden? Grt, Gerard (vissermanschouw ZILT)

Jeroen
2 jaar geleden

Beste Gerard,
Deze zwaarden heb ik toen behandeld met Koopmans ecoleum. De zwaarden zijn overigens datzelfde jaar (ze hebben er dus niet opgezeten met dat middel) vervangen.
Op de nieuwe zwaarden zit Koopmans perkoleum (zowel blank als wit).
Groeten Jeroen