Nieuwe zwaarden Deel 1

Gepubliceerd op 29 maart 2020 om 11:57

Afgelopen herfst ben ik begonnen met het opknappen van de zwaarden. Ik was al een aardig eindje op weg toen bleek dat er geen redden meer aan was. 

De kop van het zwaard was achter de stalen platen behoorlijk verrot zoals zichtbaar op onderstaande foto.

Verrotte zwaardkop
verrot hout

In overleg met timmerman Arnold (https://www.zuidemainterieurbouw.nl)is er een plan gemaakt om nieuwe zwaarden te maken. Eerst heb ik 6 nieuwe dikke mahonie houten balken gehaald met een grootte van 10 x 20 x 330cm. Dit zou genoeg moeten zijn voor de twee zwaarden. De 'oude' zwaarden hadden een afmeting van 300 bij 55 cm.

Peugeot 208 afgeladen!!
Nieuw mahonie
gaten boren voor rvs pennen
RVS pennen
boren

Arnold heeft in zijn werkplaats vervolgens eerst alle houten balken op de juiste maten geschaafd en gezaagd om ze vervolgens te voorzien van gaten om de rvs pennen in te steken. Nadat alles precies past, kunnen de delen op elkaar geplaatst worden en na het toevoegen van lijm kunnen ze aangeklemd worden.

Timmerman aan het werk
2K verlijmen
2k lijm
delen klemmen

Daarna wordt de boel in model gezaagd, geschaafd en geschuurd. De vorige zwaarden hadden stalen platen op de koppen. Dit willen we nu niet weer, er moeten mooie houten koppen op gezet worden. Arnold, bedankt voor het maken van deze prachtige zwaarden!

zwaard in model zagen
zwaardkop van hout
en schuren
NIeuw zwaard!

Reactie plaatsen

Reacties

Els Knol-Licht
4 jaar geleden

Hoi Jeroen,
benieuwd hoe je holling en bolling erin krijgt inclusief profiel aan rand. En hoe werk je eea af? Was het hout voldoende gedroogd?
En worden de oude zwaarden nu buitentafelbladen? Sukses en blijf op de been zodat jullie het karwei af kunnen maken. Wij komen in veiliger tijden alles graag bewonderen. Tot dan

Jeroen
4 jaar geleden

Hoi Els,
De oude zwaarden zijn nagemaakt inclusief bolling. Hout is uiteraard gedroogd. We zien jullie deze zomer vast nog wel!
Groeten Jeroen

R. van Heyst
4 jaar geleden

Netjes hoor!

Johan
4 jaar geleden

Nu zie ik helemaal uit naar foto’s van de ST-5 met haar zwaarden! Vakwerk!

Jeroen
4 jaar geleden

Dat gaat vast goed komen!!

Gerard Hougée
4 jaar geleden

Wat voor hout heb je gebruikt? En welke lijm?Twee jaar geleden heb ik ongeveer dezelfde zwaarden gemaakt van eiken voor een Vollenhovense Bol. Verslag staat op de forum. Goed gedaan door jouw timmerman.

jeroen
4 jaar geleden

Hallo Gerard,
De zwaarden zijn gemaakt van mahonie en verlijmd met Bison 2k expert houtlijm.
Groeten Jeroen