Project bijboot 2

Gepubliceerd op 11 april 2020 om 21:22

Na het verwijderen van de bovenste gang aan de rechterkant en een zacht stuk in de steven zijn we verder gaan zoek naar slechte plekken. We hebben aan de boven kant de volgende plekken gevonden:

- rechter bovenste gang

- lat over de gehele lengte binnenzijde bij bovenste gang recht en links.

- steven twee kanten zacht hout

- links voorste stuk bovenste gang

- achterkant zijkant

De jol is gemaakt van red cedar op eiken spanten. Nu was er gelukkig nog een mooi stuk mahonie 'over' van de zwaarden. Dus deze plank gaan we erin zetten!

De gang hebben we geklonken met koperen klinkjes zoals te zien op onderstaande foto's.

Omdat de huidgangen voor op de steven zijn geschroefd en daar onder de steven deels rot was, hebben we de huidgangen voor los geschroefd en zover als mogelijk naar buiten gebogen. De daardoor ontstane ruimte was daardoor net groot genoeg om met de beitel alle rotte stukken te verwijderen. Na dit zo strak en glad mogelijk gedaan te hebben, hebben we eerst een nieuwe lat tegen de steven gelijmd / geschroefd waarop de huidgangen weer vast geschroefd kunnen worden. Daarna met de cirkelzaag een hele plak eiken recht wegzagen om zo een geschikt vlak te maken om een nieuw, vers stuk eiken aan te plakken. 

Dan komt het betere plak- en klemwerk om de hoek. De steven lijmen en klemmen en de kopse kanten van de huidgangen voorzien van een laagje kit. 

klemmen en kitten
voorzijde boeg

Omdat de andere kant van steven toch ook niet helemaal fris meer was hebben we deze uiteindelijk ook vervangen. Gelijktijdig ook gelijk het bovenste stukje van eerste gang vervangen, dit stukje was namelijk ook zacht. 

Reactie plaatsen

Reacties

FilmFabriekGroningen
4 jaar geleden

de uitdrukking 'zienderogen opknappen' gaat hier absoluut op!

Els
4 jaar geleden

Gisteren het bootje in het 'eggie' gezien!
Het is een geweldig leuk bootje en ik hoop dat jullie er veel plezier aan gaan beleven!