Het maken van een hakblok

Gepubliceerd op 3 januari 2020 om 08:25

Een hakblok op een boot hoor ik mensen zonder bootjeskennis al roepen. Ja, alleen wel een ander soort hakblok dan dat je in de keuken gebruikt. Het gaat hier om een hakblok waarmee je de grootschoot aantrekt en hem op belegt, of op zijn Gronings, op vastknupt. Het is een vrij groot houten, dubbelschijfs katrol. 

Dit zgn hakblok was tijdens onze eerste vakantie al aangevreten door Dirk, onze (scheeps)hond. Blijkbaar leek het stuk hout erg op een bot en voor we het wisten was er een aardig stuk verdwenen. Toen de boot afgelopen zomer klaar gemaakt werd om te worden verbouwd is dit blok naar beneden gevallen vanuit de boot op de stenen vloer met als gevolg een kapotte schijf. Tijd voor een nieuwe dus. 

Nu kun je de portemonnee trekken en ruim 250 euro uitgeven of een paar uurtjes aan de klus gaan en zelf eentje proberen te maken....

hakblok in model schuren

Eerst een zeer mooi stuk oregonpine uit de schuur opgescharreld. Hier viermaal het model uitgezaagd van het hakblok.

Dan op elkaar leggen en net zolang schuren tot ze helemaal gelijk zijn.

hakblok

Vervolgens moeten er allemaal losse stukken hout ingelijmd worden om openingen te creëren waardoor de touwen lopen. Zie de foto's.

Het geheel moet dan aan elkaar verbonden worden. Het 'oude' blok was nog geklonken, dit ga ik niet doen. Ik lijm alle houten delen op elkaar en later als het  1 geheel is, draai ik er roestvaste schroeven in en prop die gaten vervolgens af met een houten prop. 

Proppen schuren, en daarna moeten de schijven nog op maat gemaakt worden. Gelukkig had mijn broer nog een tufnolblok liggen met daarin grote diameter schijven (85mm). Deze schijven waren echter wel wat te dik, dus wederom schuren tot de juiste maat. Voor de foto zitten ze er even in, maar ze worden later nog met een goed passende bout gemonteerd. Nadat alles past en geschuurd is gaat het blok in de lijnolie en is hij klaar voor gebruik!

Reactie plaatsen

Reacties

Els
4 jaar geleden

Wat een prachtig serie van: hoe maak ik een hakblok. Wat een mooi resultaat. Leuke winterklus. En als dat nou het enige was wat jullie ( of jij alleen Jeroen?) doen aan de schouw, maar nee hoor, nog duizend andere vernieuwingen. Hulde. Nog tijd over voor de Nieuwjaarsoploop in het Roode Hooft zondag? Tot dan

Jeroen
4 jaar geleden

We zullen er zeker zijn!!
Groeten Jeroen

Els
4 jaar geleden

Mooi geworden Jeroen. Je hebt wel eer van je werk!

Jeroen
4 jaar geleden

Zeker! Dankjewel.
Groeten Jeroen

Cindy
4 jaar geleden

Mooi geworden. Nu maar hopen dat Dirk het hakblok niet weer stuk maakt.

Jeroen
4 jaar geleden

Dirk krijgt nu meer eten van Hanneke, dus dat moet goed komen ;-)

Johan
4 jaar geleden

Mooi werk! Helemaal wanneer de ijzeren haak authentiek is en uit het ‘oude’ blok komt. Maar hoe dan ook, een lust voor het oog.

Jeroen
4 jaar geleden

Hoi Johan! De originele haak is weer gebruikt hoor! Groeten Jeroen

Erik Smit
4 jaar geleden

Goed werk !! Best simpel werk; heb t vorige winter ook gedaan leuk werk!

Jeroen
4 jaar geleden

Is inderdaad leuk werk!