Nieuw helmhout

Gepubliceerd op 8 mei 2020 om 21:25

Het oude helmhout heeft te lijden gehad van de tand des tijds. Er zaten twee slechte plekken in. Omdat dit een zeer mooi helmhout is met een prachtig ingesneden zwaan willen we deze zeker niet 'weggooien'. De zwaan stond symbool voor de familie Zwaan, van wie de ST5 tot 1983 is geweest.

We halen daarom de slechte stukken er uit en de nieuwe stukken lijmen we erin. 

gerepareerd helmhout

Aangezien de reparatiestukken op een plek zitten waar de meeste krachten op komen te staan had ik toch wel een beetje de wens om een geheel nieuwe helmstok te maken. Op dit moment (coronatijd) is er wat meer tijd beschikbaar om dit soort klussen te doen. 

Keuze gemaakt, er komt een nieuwe. Samen met Gijs naar de houthandel geweest en een mooi stuk foutloos eiken gehaald. Bij thuiskomst de vlakvandiktebank tevoorschijn gehaald en de balk er doorheen gehaald om hem van fijnbezaagd naar geschaafd om te toveren. 

Toen de plank de juiste dikte had, hebben we de lijnen overgenomen van het oude helmhout en konden we beginnen met uitzagen!

Tussendoor zijn er ook nog even twee klampen gemaakt die aan weerszijden van de mast komen. 

Straks de klampen aflakken en gaten boren en dan zijn ze klaar om gemonteerd te worden.

Het helmhout heeft een soort knop op het uiteinde zitten. Deze wil ik er ook weer op hebben om een goede en fijne grip te hebben. Hiervoor heb ik een deel van het stuk eiken dat uit het gat komt waar het roer doorheen steekt op het uiteinde geplakt. Daarna schuren, schuren en nog eens schuren. Paar laagjes lak erop en klaar voor gebruik!

Reactie plaatsen

Reacties

FilmFabriekGroningen
4 jaar geleden

Dat ziet er heel fraai uit, al weet ik niet wat een helmhout is. Tenzij het Engelse helm bedoeld wordt. Succes met de verdere klussen voor de ST5

Els
4 jaar geleden

Begrijp ik het nou goed en is tóch de prachtige zwaan verloren gegaan?