Van de kuip naar het voordek, een stap omhoog!

Gepubliceerd op 1 maart 2020 om 09:31

Om vanuit de kuip naar het voordek te komen moet je ruim 1,50m omhoog. Dat is ook voor de grote mensen onder ons een stap die je niet eventjes neemt. Daar moet dus een oplossing voor komen. De originele opstapjes (zie rode pijl in foto), simpele stalen vlakjes, zijn niet meer aanwezig en zouden ook niet toereikend zijn, de kuipvloer is immers flink lager komen te liggen dan toen de bun er nog in zat. Aan stuurboordzijde zat ook zo'n opstapje. Deze kunnen we sowieso niet gaan gebruiken omdat daar de kist komt te staan voor de koelbox. Via deze kist zou je eventueel het voordek wel op kunnen komen.

We moesten dus een andere oplossing zoeken, na wat rond te hebben gekeken bij  soortgelijke schepen kwamen we tot de conclusie dat er een stevige trap moest komen. De schuur maar weer ingedoken, geschikt hout gezocht en knutselen maar. Twee gelijke stukken hout gemaakt en schuin afgezaagd. Daarna alle stukken hout glad geschaafd en met de bovenfrees een kleine ronding gegeven (het waren fijnbezaagde balken). De volgende stap was om alle traptreden af te tekenen onder de juiste hoek.

Daarna sleuven zagen / frezen waar de treden in komen te liggen. De sleuven zijn niet geheel geworden zoals ik had gewild (niet precies genoeg). Bij een volgende trap zullen we dit anders doen ;-). 

Mijn ervaring met veel laders is dat ze wat gammel aanvoelen, dat wilde ik bij deze trap absoluut niet, hij moet sterk worden. Nadat alles pas gemaakt is en de gaten zijn voorgeboord is het tijd om constructielijm aan te brengen en de treden vast te lijmen en te voorzien van dikke lange houtschroeven. 

Nadat de lijm droog is, is het tijd om het geheel in de lijnoliebeits te smeren. Deze beits breng je aan en poets je een dag later uit. Het eindresultaat zie je hieronder.

En geplaatst op de boot!

Reactie plaatsen

Reacties

FilmFabriekGroningen
4 jaar geleden

die trap ziet er zo solide uit dat ik die zonder vrees zal beklimmen en afdalen; overigens, zijn trappen en ladders inspirerend geweest voor talloze schrijvers en dichters, en dat is iets wat jullie vast wel aanspreekt. hier is er een van Arnold Schwarzenegger, niet direct een groot literator natuurlijk, maar wat hij heeft te zeggen snijdt in jullie context wel hout: "Vergeet niet, dat je de ladder naar succes niet kunt beklimmen met je handen in je zakken".
als die zin je niet aanstaat, kun je natuurlijk altijd mijn openingszin van dit commentaar nemen!😉

Els
4 jaar geleden

De trap ziet er robuust uit. Kan niet zien of trap goed vergrendeld staat. Daar ga ik dan maar van uit. Via de andere kant het dek op en af kunnen moet natuurlijk wel kunnen, Voor zo’n oplossing maken zijn jullie creatief genoeg. Succes met voortgang.