Het maken van losse onderdelen en een start met de giek

Gepubliceerd op 15 februari 2020 om 20:25

Vroeger werden de vallen en schoten belegd op houten klampen. of misschien wel beter bekend als kikkers. Deze zijn in de handel uiteraard verkrijgbaar, wel moderner vormgegeven en eigenlijk niets lijkend op welke er vroeger gebruikt werden op de visserscheepjes. Op de ST5 zijn nog een paar 'originele' klampen aanwezig. Deze zijn in het achterste gedeelte van de kuip aanwezig. Aangezien onze kuip nu aardig groter is geworden in vergelijking met afgelopen zomer hebben we ook meer klampen nodig. 

Ook zullen er twee 'halve' klampen aan weerszijden van de nieuwe mast moeten komen om de vallen op te beleggen. Dus werk aan de winkel!

Mooi stukje hout op de kop getikt en zagen maar. Ze zullen met onder andere slotbouten bevestigd gaan worden.

klampen
klampen in de ecoleum
Ecoleum
Klampen uitgewreven ecoleum

De huidige giek van de ST5 is aan het uiteinde verrot. De laatste 20 cm is behoorlijk aangetast door de beestjes. Aangezien deze giek een zogenaamde 'gelijmde' giek is (allemaal houtjes aan elkaar geplakt om zo 1 dikke paal te krijgen), is deze slecht te repareren. Dus een dikke ronde paal (12cm diameter en 600cm lang) besteld om hier een nieuwe giek van te gaan maken. Deze paal heb ik aan de uiteinden verjongt en daarna zo goed als lukte rond geschuurd en voorzien van lijnoliebeits. Hij had al een paar weken buiten gelegen waardoor hij al enigszins grijs aan het worden was. Hij hangt nu te drogen in onze schuur.

Giek aan het schaven

Reactie plaatsen

Reacties

Els
4 jaar geleden

Wat leuk dat je dit zelf kunt maken. Geeft voldoening denk ik.

Jeroen
4 jaar geleden

Klopt, is ook leuk werk om te doen!