Beginnen en afwerken?

Gepubliceerd op 24 december 2019 om 22:36

Nadat de definitieve vormen klaar zijn, kan begonnen worden met het afwerken. Afwerken is altijd leuk, maar ook spannend werk. Komt het totaalplaatje eruit te zien zoals ik het plaatje in mijn hoofd heb? Er wordt namelijk niet vanaf een tekening gewerkt... We gaan het zeer snel zien. 

Het plafond moet van een lijst worden voorzien, de kooidoorgangen moeten hun vorm gaan krijgen en afgewerkt worden, de klokjes moeten in het kooibeschot gezaagd worden en alle voorgeboorde schroefgaten (schatting zo'n 300 stuks a 10mm) moeten dichtgemaakt worden. 

Eerst de modelletjes zagen, langzaam en secuur zodat er zo weinig mogelijk geschuurd hoeft te worden. 

Als het gat helemaal is uitgezaagd kunnen de 'vensterbankjes' geplaatst worden. Deze had ik thuis al helemaal klaargemaakt (frezen, plakken en verder in model maken).

 

Nadat de kooigaten klaar waren, zijn we begonnen met de verticale sierlijsten. Deze lijsten markeren eigenlijk de baan van de toekomstige kachelpijp. De kachel komt in het midden op het plateau te staan. Het plateau zal nog voorzien worden van een stalen plaat om het eventueel inbranden van brandende houtjes te voorkomen. 

Plek voor de vuurduvel
klokjes in het kooibeschot

Toen was het tijd om de klokjes in het hoofdbeschot te gaan zagen. De klokken had ik thuis aan tafel eerst uitgetekend om er vervolgens een mal van multiplex te maken. De klokken zijn hier uitgezaagd en voorzien van dezelfde 'vensterbankjes' als de kooidoorgangen. Uiteraard moet alles nog uitgebreid geschuurd worden alvorens we kunnen starten met alles in de grondverf zetten.

Het bed voorin de punt was wel extreem groot... Hij was 2,80m breed en dan taps toelopend naar 1,40m breed bij een lengte van 2.10m. Daarbij bedenkend dat de wanden dan ook nog behoorlijk scheef lopen naar buiten toe vonden wij dit wat zonde van de ruimte. Met een gezin zit je altijd verlegen om bergruimte en laat die ruimte rondom het bed nu net geschikt zijn... Dus in dezelfde stijl als het zitgedeelte zijn er wanden geplaatst waarin grote 'gaten' komen waarin je veel kleding e.d kwijt kunt. Het gaat om een ruimte van zo'n 2,20m lang, 80cm hoog en op zijn diepst zo'n 50 cm diep. In de gaten zullen dan aan de binnenzijde gordijntjes komen, net zoals bij de klokjes.

En het bed? Die is nog steeds zo'n 2.50m breed en dan taps toelopend naar  meter bij een lengte van 2 meter....

Reactie plaatsen

Reacties

Henk Jan Nijland
5 jaar geleden

Mooi hoor en toevallig passen de klokken ook goed bij kerst 2019

Willem
5 jaar geleden

Jullie ontzettend veel werk verzet en ziet er goed uit. benieuwd hoe het er live uit ziet. Nog goed voortzetting en een goed 2020

Jeroen
5 jaar geleden

Ha die Willem,
Jij ook alvast de beste wensen en bedankt voor je complimenten! En kom gerust een langs hoor.
Groeten Jeroen