Hoofdschot en waterkering

Gepubliceerd op 28 september 2019 om 22:54

Na al het slopen begint langzaamaan ook het opbouwen weer. Nadat we hadden besloten om het hoofdschot te gaan herstellen, kwam de vraag of we dat ook niet zelf konden gaan doen. Ikzelf was er wat huiverig voor, het is altijd in het zicht, dus lelijke lasnaden of andere cosmetische foutjes blijf je altijd zien. De lasser was al komen kijken en gaf te kennen dat deze klus over een week of twee gedaan kon worden. Hier kwam echter wat tussen, waardoor het langer zou duren. Een ieder die mij kent en die deze blogs leest, weet dat ik weinig tot geen geduld heb... Dus een besluit was genomen; ik doe het zelf wel. Wederom op een zaterdag, dit keer gesterkt door mijn broer, zijn we naar Lauwersoog gegaan en begonnen aan de waterkering. De waterkering was een behoorlijke uitdaging. Zoals op een eerdere foto te zien is, missen er stukken waar de gangboorden hadden gezeten en bovendien moet de waterkering mooi rond meelopen met dek. Een hoekijzer netjes rondbuigen over een lengte van 3,40m zonder te torderen,  kan alleen als je steeds een stukje buigt, vasthecht en weer verder buigt. Hiervoor heb je wel een behoorlijke neerwaartse kracht nodig. Gelukkig ben ik nooit de lichtste geweest en kwamen die kilo's goed van pas. 

De waterkering zat er na een dag in, inclusief de open stukken waar de gangboorden hadden gezeten. Om die stukken dicht te maken, moesten de zwaardophangingen die aangepast zijn toen de kajuit er ooit opgezet is, eerst het veld ruimen. De zwaarden moesten er af en de ophanging moest worden weg geslepen.

Waterbalk is hersteld

Nadat de waterkering klaar was, moest er nog een behoorlijk stuk in het hoofdschot worden gelast. Ook moesten er spanten worden geplaatst en worden afgewerkt. Verder moesten er 'oude' gaten van onder andere de heteluchtkachel en lenspomp worden dichtgelast en wilde ik alle spanten aan de bovenzijde in de kuip vastgelast hebben om speling, en daarmee roest, te voorkomen. Deze klusjes hebben wederom een volle dag werk in beslag genomen. 

Het hoofdschot is weer dicht
Met de naaldhamer deels kaalgebikt

Reactie plaatsen

Reacties

Els
5 jaar geleden

En dit doe je allemaal in Lauwersoog of heb je inmiddels een ander plekje waar je kunt lassen?

FilmFabriekGroningen
5 jaar geleden

het wordt steeds technischer! gelukkig is er voor de niet zo technisch getalenteerden onder ons een verrassend leuke fotoserie. zet vooral veel visueel materiaal op deze site! veel succes!