De mast krijgt kleur en het beslag is gemaakt

Gepubliceerd op 4 december 2019 om 19:07

Nadat de mast prachtig in vorm is gemaakt door Arnold was hij klaar om te worden voorzien van een beschermend middel. Omdat wij eigenlijk alleen maar slechte ervaringen hebben met blanke lak in de buitenlucht, hebben we ervoor gekozen om de mast te gaan behandelen met een lijnolie product. Hij zal worden behandeld met lijnoliebeits (Koopmans Ecoleum). Deze lijnoliebeits kleurt, maar laat de prachtige houtnerf wel zien. We (Sarah en ik) brengen de lijnolie ruim op en laten dat eerst een dikke dag drogen. Een dag later wrijven we de overtollige olie eraf en kan de mast verder drogen. De top van de mast wordt antraciet (tegen het zwart aan, op de foto lijkt het heel erg grijs..).

In de top moeten uiteraard ook weer hanenpoten komen om de blokken van de dirk (de lijn waar de giek aan hangt) en de val van het grootzeil (lijn waarmee je het grootzeil omhoog trekt) met enige afstand van de mast afhoudt. Na wat rondgevraagd te hebben na de beschikbaarheid van deze hanenpoten heb ik besloten dat ik ze zelf ging maken. De smid hier in het dorp had gelukkig de juiste maat buis liggen waar ik een paar stukjes van mocht kopen en met massief staf heb ik de krullen / ogen gemaakt om deze vervolgens volledig af te lassen zodat het 1 geheel werd. Na het maken, gladslijpen, borstelen en voorzien van een dikke laag epoxy hangen ze nu door te harden boven de warmte van de kachel. Ze  zullen het de komende jaren zeker wel volhouden. 

 

Jeroen verft de masttop
Sarah verft de masttop
Sarah beitst de mast
mast in dikke laag beits
Mast compleet in de ecoleum
mast na uitwrijven ecoleum
prachtige tekening van de jaarringen
Nu eerst een paar dagen drogen

Reactie plaatsen

Reacties

FilmFabriekGroningen
5 jaar geleden

dat ziet er prachtig uit, per blog wordt een mens nieuwsgieriger naar hoe het geheel er straks uit zal zien. nog veel succes met deze giga klus!

martha De Vries
5 jaar geleden

Wat ziet de mast er prachtig uit!

erik smit
5 jaar geleden

volgend laag op de mast kan ook harpuis zijn, blijft flexibel en wordt mooi donker. Is een natuurproduct en wordt traditioneel op de visserschepen gbruikt. en.. de mast top , daarvan zegggen ze op Urk dat alsie wit is de vrouw aan boord de baas is ( met gehaakte gordijntje in de kajuit ) , traditioneel is die inderdaad zwart!