Home » Arrangementen » Droogvallen en zeilen op de Waddenzee

Droogvallen op de bodem van de Waddenzee

Droogvallen op het wad is een onvergetelijke ervaring. Het water op de Waddenzee is altijd in beweging door de eb- en vloedwerking. Hierdoor kent het wad mooie zandbanken, veel vogels en schelpdieren en natuurlijk ook zeehonden. Tijdens het droogvallen zie en hoor je alles: hoe het water bruisend en sissend langzaam wegtrekt en al kabbelend weer terugkomt tijdens de vloed.

We schepen in Zoutkamp in en zetten (als het even kan op zeil) koers richting de sluis bij Lauwersoog. Na de sluis wacht het ruime sop waar een mooie zandbank opzoeken waarop we kunnen droogvallen. Je zult de wonderlijke ervaring beleven dat het water verdwijnt en je zo van boord kunt stappen en op de zeebodem kunt lopen. Zoeken naar schelpen, genieten van de rust of gewoon een eind wandelen, het is maar net wat je zelf wilt.

Zodra het water weer terugkomt met de vloed, klim je weer aan boord en zullen we, zodra we weer loskomen, zetten we weer koers richting Zoutkamp 

De droogvaltocht duurt ongeveer 9 uur en de start- en eindtijd is afhankelijk van het tij. 

Het is ook mogelijk om vanaf Lauwersoog te vertrekken, de tocht duurt dan ongeveer 6 uur.

Zeilen op de Waddenzee                     

Tijdens deze tocht krijg je een 'spoedcursus' over hoe het zeilen op een schip eigenlijk werkt, om daarna koers te zetten richting open water.

Tijdens deze tocht zullen we langs zandbanken en door geultjes komen en zeer waarschijnlijk ook nog wel een zeehond spotten! Onderweg zal de schipper je alles vertellen over het wad, het schip en hoe er vroeger op zee geleefd werd door de vissers.

Tijdens deze tocht kun je er voor kiezen om te relaxen of om actief mee te zeilen. Omdat wij met kleine groepen varen ervaar je bij ons de rust en de pracht van het wad en is er alle gelegenheid om te helpen met het zeilen.

 

Deze tocht is ook goed te combineren met een dagtocht die begint in Zoutkamp. We vertrekken dan vanuit Zoutkamp en varen eerst het Nationaal Park Lauwersmeer door om vervolgens de zeesluis in Lauwersoog te passeren. We kunnen dan bijvoorbeeld door naar de zeehonden, of nog verder naar Engelsmanplaat. Het verschil ervaren tussen varen op zoet- en op zoutwater is al een belevenis op zich!